De geheimen achter de perfecte Irish Coffee


100 flessen Irish Whiskey en 2.000 Irish Coffees? Dat is een normale dagopbrengst in het aloude Buena Vista Cafe in San Francisco. In een keurige rij van 28 glazen bekers langs de bar, schenkt het café dankzij het beroemde recept meer Ierse whisky dan wie dan ook ter wereld.

In 1942 uitgevonden door de Ier Joseph Sheridan, werd de originele Irish Coffee ontwikkeld om de geest te kalmeren en nieuw leven in te blazen. Het recept maakte zijn debuut in de Buena Vista in 1952, toen eigenaar Jack Koeppler en de internationale reisschrijver Stanton Delaplane eropuit gingen om het verwarmende brouwsel te reconstrueren nadat Delaplane van een glas genoot op de Ierse luchthaven Shannon. Tientallen jaren later siert datzelfde recept elke dag de bar met duizenden.

Paul Nolan werkt al 37 jaar bij Buena Vista en schat dat hij maar liefst drie of vier miljoen Irish Coffees heeft ingeschonken. Jack McGarry van The Dead Rabbit in New York City ontwikkelde het historisch georiënteerde drankenprogramma van de bar (met de grootste selectie Ierse whisky in New York) en beheerst zijn eigen Irish Coffee-recept. Wie kan er beter de geheimen achter dit bedrieglijk eenvoudige drankje onthullen dan deze hoogopgeleide experts? Met hun hulp zul je snel ontdekken dat een perfecte Irish Coffee in feite de som der delen is.

Het glas

De beker naar keuze bij Buena Vista? Een sierlijk 6-ounce, gesteeld glas dat is gevormd om te pronken met een sneeuwmuts met slagroom. De tulpvorm voorkomt dat er te veel koffie wordt ingeschonken en houdt de balans van de ingrediënten intact. Even belangrijk is wat er gebeurt voordat er koffie op de bodem komt. Verwarm je glas altijd voor door het te vullen met heet water en het warm te laten staan. Hierdoor blijft de felbegeerde cocktail vanaf het begin dampend.

De suiker

Blokjes of siroop? Dit is de vraag die zal bepalen welk type suiker u in uw Irish Coffee gebruikt. Buena Vista heeft in zijn recept altijd vertrouwd op C & H-rietsuiker in één keer. Volgens Nolan zorgen de compacte blokjes voor een nauwkeurige meting en lost de rietsuiker snel en efficiënt op.

Jack McGarry kiest voor een vloeibare aanpak met in plaats daarvan 3⁄4 ounce Demerara-siroop. Hij geeft de voorkeur aan Demerara-siroop boven suikerklontjes vanwege de consistentie en rijke smaak die "fungeert als een mooi bindmiddel" tussen zijn French Press-koffie en de keuze van whisky.

Het vonnis? Kies de zoetstof die bij uw smaakpapillen past. Eer het beproefde recept met ouderwetse blokjes, of, als je zin hebt in de karamelachtige diepte van Demerara-suiker, kook een partij siroop om in je koffie te wervelen. Beide zullen in gelijke mate kalmeren.

De koffie

Door koude room en whisky op kamertemperatuur kan de temperatuur van deze warme drank dalen. Om die steile daling tegen te gaan, houdt Buena Vista zijn koffie aan de warmere kant, terwijl hij ervoor zorgt dat hij vers blijft en niet blijft stoven op de brander. Nolan gebruikt een biologische, medium gebrande Colombiaanse koffiemelange, die volgens hem een ​​solide middenweg is - zelfs voor degenen die beweren koffie te haten. Nolan waarschuwt voor het gebruik van exotische melanges of sterk gebraad. "De koffie is een aanvulling op de drank, maar mag nooit opvallen", zegt hij. Het draait allemaal om de balans van smaken.

McGarry vermijdt ook koffie in espresso-stijl, wat kan resulteren in een overdreven bittere drank die dat delicate evenwicht op zijn kop zet. Bij The Dead Rabbit is Franse pers 100% Sumatra koning, en geeft vertrouwde bitterheid ondersteund door aardse chocoladetonen.

De whisky

Tullamore D.E.W. Irish Whiskey is al sinds het begin van Irish Coffee de favoriete drank. Het originele recept riep specifiek om deze zachte whisky en vond 1 1⁄3 ounce de perfecte hoeveelheid. Buena Vista volgt deze aanbevelingen tot op de dag van vandaag.

McGarry gebruikt twee whisky's: een in de Taproom van The Dead Rabbit en een andere in de Parlor boven. De zoetheid van Jameson Original markeert de inleidende versie van Irish Coffee die wordt geserveerd in de Taproom, terwijl de Parlour kiest voor Powers Signature Release, een single pot still Irish whiskey met een romiger, pittiger randje dat de zoetheid van de suiker tempert.

De crème

Tijd voor de grote finale: de knapperige witte kraag van slagroom die boven elk glas Irish Coffee zweeft, is het moeilijkste ingrediënt om te perfectioneren. Buena Vista maakt gebruik van zware slagroom die licht wordt opgeklopt in een staande blender. Volgens Nolan zorgt deze methode voor "beluchting en een langzamere verdikking van de room", plus de perfecte schuimige textuur. (Als je geen blender hebt, raadt McGarry een proteïne shaker aan zoals atleten gebruiken.) Het vinden van de sweet spot van je slagroom vergt oefening. Als u te weinig of te veel klopt, kan de room door de koffie vallen wanneer u probeert deze te laten drijven. De crème moet gietbaar zijn, maar niet te dun of te dik.

Maar er is hoop voor beginners. Buena Vista ontdekte dat room die een paar dagen is gerijpt beter drijft dan verse room. Dus laat je room een ​​dag of twee wegkwijnen voordat je hem opklopt. McGarry stelt dat "het cruciale onderdeel van de room het vetgehalte is." Room met meer dan 36% vet zorgt voor voldoende drijvende slagroom die drijft als een droom. Als je eenmaal de juiste consistentie hebt, giet je de room over de achterkant van een warme theelepel die net boven de koffie wordt gehouden. Hef de lepel langzaam terwijl u schenkt en kijk hoe de perfecte Irish Coffee tot leven komt.

De Irish Coffee van het Buena Vista Cafe

Bijgedragen door Paul Nolan

INGREDIËNTEN:

  • 2 C&H Suikerklontjes
  • 4-6 gram gezette koffie
  • 1 1⁄3 ons Tullamore D.E.W. Ierse whisky
  • Zware room, licht opgeklopt

VOORBEREIDING:

Verwarm een ​​6-ounce, hittebestendig glas voor door het te vullen met heet water. Eenmaal warm, leeg het glas. Voeg twee suikerklontjes toe aan het glas en giet er dan koffie over tot het glas voor 3⁄4 vol is. Roer goed tot de suiker is opgelost. Voeg 1 1⁄3 ounce whisky toe aan de koffie. Drijf een laag slagroom over de koffie door voorzichtig over een lepel te gieten.


Bekijk de video: Horeca Training. Hoe maak je de perfecte Irish Coffee?


Vorige Artikel

Pui Tikka Masala

Volgende Artikel

Deze barman uit Boston maakt zijn Mai Tais op de Italiaanse manier