Hoe een Schotse whiskymaker het verleden uitholt


Geesten bieden ons vaak een excuus om het onbekende te romantiseren. Neem Schotse whisky. Voor de meeste mensen roept het landelijke scènes op van ruige groene heuvels bezaaid met schapen. De verbinding tussen geest en plaats is onmiddellijk.

Velen weten echter niet dat er een tijd was dat troepen samenzweerden om die connectie aan te vechten. Verbod, economische onrust en de globalisering van de drankproductie door bedrijven leidden tot de sluiting van bijna de helft van de distilleerderijen van het land tegen het midden van de 20e eeuw. Deze sluitingen betekenden het verlies van niet alleen genuanceerde en specifiek regionale whisky's, maar ook van geschiedenis en verhalen - de verhalen over wie de sterke dranken maakte en dronk die Schotland typeerden.

In 2012 werd The Lost Distillery Company opgericht om zowel de verhalen als de whisky's van deze dode distilleerders te herstellen. Scott Watson en Brian Woods, veteranen van grote drankmerken zoals Diageo, wilden de liefde van het land voor zijn inheemse drank hernieuwen, dus werkten ze samen met professor Michael Moss van de Universiteit van Glasgow en hun interne archivaris om historische records die aanwijzingen kunnen geven over de oude recepten.

De distilleerderij bottelt momenteel zes expressies uit verschillende regio's zoals Highland, Lowland, Speyside en Islay. De whisky's variëren in smaak en stijl, van de lichtere en tanger Auchnagie en Stratheden tot Towiemore, Benachie, Gerston en Lossit, hun meest robuuste blend.

"Met professor Moss en advies van andere distilleerders, naast onze eigen kennis, hebben we samengewerkt om het DNA van de whisky en hun smaken te herhalen", zegt Woods. "Dat is waar we begonnen. Maar eerst moesten we dat DNA en de individuele elementen van de whisky uitzoeken. "

"We waren geschokt toen we ontdekten dat de helft van alle whiskystokerijen in Schotland in de afgelopen eeuw zijn vernietigd, wat een groot deel uitmaakte van het erfgoed van Schotland", zegt hij. 'Het was echt jammer. Hele gemeenschappen waren verwoest. We voelden dat we iets konden doen om de erfenis van een aantal van deze oude distilleerderijen in stand te houden. "

Redenen voor de sluitingen variëren van slecht transport en problemen met de watervoorziening tot directe isolatie. Elk etiket vermeldt de reden voor de sluiting van die distilleerderij, evenals aantekeningen over de oprichter en de data waarmee ze geproduceerd hebben, waardoor elke fles een soort geschiedenisles wordt. Oh, en de whisky is ook behoorlijk goed: de distilleerderij heeft sinds de oprichting prijzen en veel lof gewonnen, waaronder een gouden medaille in de categorie blended malt Scotch whisky bij de Hong Kong International Wine & Spirit Competition.

Het bleek lastig te zijn om precies te kiezen welke whisky's weer tot leven zouden wekken. "We wilden een reeks regionale distilleerderijen uit het hele land", zegt Woods. "Maar we hadden ook de neiging om voor de distilleerderijen en whisky's te gaan die meer informatie beschikbaar hadden om mee te werken."

Ondanks hoe uitdagend het kan zijn om een ​​goed throwback-product te maken op basis van minimale historische kennis, ziet The Lost Distillery Company het project als noodzakelijk. Bovendien voelt de distilleerderij dat het een kans biedt om de hele categorie nieuw leven in te blazen op de plaats van geboorte.

"Scotch is niet populair geweest omdat er een stigma is dat mensen niet dezelfde sterke drank willen drinken als hun ouderen dronken", zegt Woods. "Mensen willen hun eigen weg banen en hun eigen voorkeuren ontdekken, afgezien van wat hun ouders hebben gedronken."

En dat gebrek aan jeugdige aantrekkingskracht is volgens Woods des te meer reden om je te concentreren op het terugbrengen van deze verloren whisky's uit de dood en te benadrukken dat ze relevant zijn. "Dit is meer dan alleen whisky produceren", zegt Woods. "Dit gaat over het communiceren en in leven houden van een belangrijk deel van het erfgoed van Schotland."


Bekijk de video: The art of being yourself. Caroline McHugh. TEDxMiltonKeynesWomen


Vorige Artikel

Tofino is de surfhoofdstad van Canada - en ook een van de beste voedselsteden, diavoorstelling

Volgende Artikel

KFC's nieuwste kolonel Sanders is komiek en hot pocket-liefhebber Jim Gaffigan