De voedselalmanak: donderdag 26 december 2013


De eerste kerstdag
Vandaag gaven verschillende mensen hun verschillende liefdes een patrijs in een perenboom, een lied voor de kerstboom, een Japanse transistorradio en een langoesten die ze in Arabi vingen. Ik werd vanmorgen wakker en dacht aan dit nummer (dat tot 6 januari te horen is, ook al ben je er al helemaal klaar mee), en hoe ik de woorden zou schrijven vanuit het perspectief van een kok en eter uit New Orleans. De resultaten staan ​​hieronder.

Op eerste kerstdag kook ik graag voor je:
Een filet eend-andouille gumbo.

Op tweede kerstdag wil ik graag voor je pocheren:
Twee eieren Sardou.

Op de derde kerstdag zal ik voor je suiker bestuiven:
Drie beignets.

Op vierde kerstdag wil ik graag voor je snijden:
Vier vierde van een muffuletta.

Op 5e kerstdag wil ik voor jullie bakken:
Vijf soft shell krabben!

Op de zesde kerstdag wil ik voor jullie roosteren:
Zes op houtskool gegrilde oesters.

Op de zevende dag van Kerstmis wil ik graag voor je vlammen:
Zeven bananen Foster.

Op de achtste kerstdag wil ik graag voor je grillen:
Acht schakels worst.

Op de negende kerstdag wil ik voor je stomen:
Negen kopjes rijst.

Op de tiende kerstdag sudder ik langzaam voor je:
Tien kopjes rode bonen.

Op elfde kerstdag barbecue ik voor jullie:
Elf jumbo garnalen.

Op de twaalfde kerstdag zou ik me graag voor je willen kleden:
Een twaalf-inch gekleed warm rosbief arme jongen.

Dit is de eerste dag van Kwanzaa, een viering van het Afrikaanse erfgoed dat voor het eerst werd gevierd in 1966. Het loopt tot 1 januari met elke dag blijde tijdingen en het uitwisselen van geschenken op nieuwjaarsdag. Het woord Kwanzaa komt van een Swahili-uitdrukking die 'eerste vruchten' betekent. Wij die genieten van de unieke geneugten van Creools koken, moeten deze vakantie opmerken, ongeacht onze achtergrond. Zonder de Afrikaanse invloed op ons eten zou het niet zijn zoals het is, en lang niet zo lekker.

Observaties
Vandaag is Tweede kerstdag, een feestdag in Engeland en het Gemenebest (Australië, Canada en een paar andere landen. Het is traditioneel de dag waarop bedienden hun kerstcadeaus kregen. Het was dus de dag dat de chef-koks en obers hun bonussen kregen. De oorsprong van de naam is het niet eens, en geen van de theorieën is interessant genoeg om op in te gaan.

Voedseluitvindingen
Op deze datum in 1865 werd koffie percolator won een patent voor James H. Nason (soms bekend als Mason). De percolator automatiseert het gieten van heet water over koffiedik. Het werkt door een kleine hoeveelheid water in de buurt van de warmtebron te isoleren, zodat het snel aan de kook komt. Wanneer dat het geval is, dwingt het koken het water door een buis naar de bovenkant van de pot, waar het in een compartiment gevuld met gemalen koffie terechtkomt. Het water sijpelt vervolgens door het koffiedik om de koffie te zetten. De percolator is in diskrediet geraakt onder koffiepuristen, die opmerken dat tegen het einde van het proces gezette koffie wordt gekookt terwijl het door het systeem fietst. Ik denk dat dit effect eigenlijk iets toevoegt aan koffie. Maar nogmaals, ik drink koffie en witlof, wat koffiepuristen ook afkeuren.

Annalen van schrijven over eten
Vandaag, in 2005, stierf een man die me inspireerde om te zoeken naar fantastische, weinig bekende restaurants. Hij was een vierenzestig jaar oud stripfiguur genaamd Steve Roper. Zijn seriële avonturenstrip stond sinds 1940 in kranten. Roper was een tijdschriftreporter en fotograaf die verslag deed van de moeilijke verhalen, dus hij was altijd betrokken bij grote avonturen. Toen ik een jaar of tien was, intrigeerde een van de afleveringen me. Ropers baas vroeg hem om de nieuwe moderedacteur de stad rond te leiden en haar mee uit eten te nemen. De vrouw was mooi en verfijnd, en had minachting voor Roper's ogenschijnlijk ruwe levensstijl. Vooral toen Roper haar naar de achterkant van een magazijn in een slechte buurt reed. Ze stond op het punt van paniek toen Roper op de deur klopte. Een maitre d’ in smoking opende het, verwelkomde Roper als vaste klant en liep met hen door een spectaculaire eetkamer naar de beste tafel in huis, gedekt met bloemen en fijn napery. In de volgende paar strips was de moderedacteur verbaasd over het eten, de service en de wijn op deze ongehoorde locatie.

"Niet veel mensen weten van dit restaurant af", zegt Roper. “En het management vindt het zo leuk.”

Toen en daar besloot ik dat het ultieme restaurant er een zou zijn dat niet alleen heel goed eten serveerde, maar dat niet zo bekend was. Ik heb mijn hele carrière naar zulke plaatsen gezocht en vond het heerlijk om ze te vinden. Allemaal dankzij Steve Roper.

Meer carrière-invloeden
Vandaag is ook de verjaardag (1921) van Steve Allen, de eerste gastheer van De Tonight Show en een grote invloed op mijn uitzendstijl. Zoals het geval is met veel vroege televisiesterren, is het werk van Steve Allen grotendeels verloren gegaan, dus zijn genialiteit wordt niet algemeen gerealiseerd. Hallo, Steverino. Een andere held van mij kwam vandaag in 1954 ten einde. De schaduw was het eerste radiodrama dat ik ooit hoorde, toen begin jaren zestig afleveringen uit de jaren veertig weer op de radio verschenen. De verhalen over de man die de geest van mannen kon vertroebelen zodat ze hem niet kunnen zien, grepen mijn jonge verbeelding toen ik tien of elf was.

Gastronomische Gazetteer
eierpunch, Utah ligt in de spectaculaire dorre bergen in het zuiden van de staat, met Glen Canyon net in het zuiden en het alarmerend mooie Capitol Reef National Park in het onmiddellijke westen. Eggnog is een onbewoonde plek langs de Burr Trail, een oud veepad dat nu wordt gebruikt door wandelaars en ontdekkingsreizigers in off-road voertuigen. Eggnog bevindt zich op de plek waar de Burr Trail Bullfrog Creek doorkruist, waarvoor een steile klim over een scherpe, lange haarspeldbocht nodig is. Zoals je je misschien kunt voorstellen, als je in Eggnog bent, ben je ver van het dichtstbijzijnde restaurant - ongeveer 100 mijl, waarvan vele op een onverharde weg. En de namen vertellen je ook iets: The Boulder Mesa Grill, de Burr Trail Grill en Hell's Backbone Grill.

Eetbaar Woordenboek
gehakt taart, N.-Meestal gemaakt in de standaard ronde vorm met twee korstjes en een diameter van 9 inch, wordt een gehakttaart gevuld met een mengsel van gehakte vruchten, bijna altijd inclusief appels. Het fruitmengsel wordt gekruid met aromatische kruiden zoals kaneel, kruidnagel en foelie, en vaak verrijkt met een beetje rum of cognac. Het is van Britse oorsprong en is rond de kerst nog steeds populair. Het dateert uit de middeleeuwen en was zo populair dat Oliver Cromwell tegen de jaren 1600 een wet maakte tegen het serveren van gehakttaart (de alternatieve naam) op eerste kerstdag, waarschijnlijk vanwege het alcoholgehalte. Oorspronkelijk omvatte gehakt eigenlijk vlees. Die praktijk is zo goed als verdwenen, hoewel sommige recepten nog steeds vragen om rundervet om de vruchten te koken. Boter is nu gebruikelijker.

De smaak van vandaag
Zijn Rosbief Arme Jongensdag. In veel huizen is prime rib overgebleven van het kerstfeest. Zelfs de restjes daarvan zijn de ingrediënten van een geweldige sandwich, om nog maar te zwijgen van de jus. In de geest van het seizoen onthouden we ons ervan om aan te dringen op een broodje arme jongen. Philly cheese steaks, subs, hoagies en Franse dips komen allemaal in aanmerking voor de vervulling van uw verplichting op deze dag. Veel meer over de arme jongen van rosbief uit New Orleans staat echter in onze sectie Recepten.

Ongebruikelijke voedingsmiddelen
Vergeet niet te eten emoe? De grote, looploze, struisvogelachtige vogel verscheen begin jaren negentig als special op menu's in de stad. Het is een rood vlees, zeer laag in vet, en leek veelbelovend genoeg te zijn dat emu-boerderijen werden opgericht door veel mensen die ervan overtuigd waren dat het binnenkort een groot bedrijf zou worden. Het stortte allemaal in op deze dag in 1997, toen werd gemeld dat emoes vrij rondliepen in Texas, waar veel van de mislukte boerderijen waren. Probleem: geen smaak, taaie textuur. Ik vond geen van de voorbeelden die ik probeerde leuk. Heeft geen van deze mensen het spul eerst opgegeten? Gerechten gemaakt met emoe en struisvogel verschijnen de laatste tijd op een paar menu's in de stad, maar ik denk niet dat ze echt van de grond komen.

Over exotisch voedsel gesproken, op deze datum tekende president Bill Clinton een maatregel die de praktijk van het vastleggen verbiedt haaien, de vinnen afsnijden en de nu hulpeloze vis terug in zee gooien. De vinnen waren bestemd voor Aziatische markten, voornamelijk voor haaienvinnensoep. Wat voor mij nergens naar smaakt.

Annalen van schrijven over eten
Dit is de verjaardag van Alan King, een stand-upcomedian wiens grootste populariteit in de jaren zestig tot en met de jaren tachtig was. Hij schreef in 1991 een boek met de New Yorkse restaurantcriticus Mimi Sheraton, getiteld Is salami en eieren beter dan seks? Het begint zo: "Zoals de geneugten van het leven gaan, komt eten op de tweede plaats na seks. Behalve salami en eieren. Dat is nu beter dan seks, maar alleen als de salami dik gesneden is.”

Muziek om bij te drinken
Het lied Ontsnappen-beter bekend als Het Pina Colada-lied– gaat over een stel in een verdampende relatie. Ze vinden elkaar weer via een persoonlijke advertentie, waarin de man zijn voorliefde voor pina colada's, de smaak van champagne en andere first-date-kwesties laat blijken. Het stond vandaag in 1979 op nummer één in de pop-hitlijsten. Rupert Holmes was de zanger.

Naamgenoten van voedsel
Elisha Cook, Jr., een acteur die verscheen in De Maltese Valk, onder andere films, werd vandaag geboren in 1902. . Susan Slager, een meervoudig winnaar van de Iditarod-hondensleerace in Alaska, reed vandaag in 1954 op de Big Trail.

Woorden om op te eten
"Het is misschien niet mogelijk om zeldzame rosbief te krijgen, maar als je bereid bent genoegen te nemen met goed doorbakken, vraag hen dan om de gezoete bibliotheekpasta te houden die doorgaat voor jus." -Marian Burros, voedselschrijver voor de New York Times.


Bekijk de video: 10 Weton Kaya Raya di Usia Tua. Weton Jawa


Vorige Artikel

Huisgemaakt gehakt recept

Volgende Artikel

9 toegeeflijke zoetekauwtrips